Wednesday, April 13, 2016

TEMUDUGA PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41


TEMUDUGA PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera! 


Saya ucapkan tahniah kepada para calon temuduga Pegawai Teknologi Maklumat F41 yang telah terpilih  dan untuk mengikuti temuduga tersebut pada 15 April ini. Dengar khabar beribu-ribu orang yang akan mendudukinya. Tentu anda akan menghadapi persaingan yang amat sengit. Sudah tentu sesiapa yang lebih bersedia dan pernah mengikuti temuduga SPA atau temuduga ini akan lebih advande. Namun prinsipnya peluang dan rezeki Allah yang tentukan. Kalau dah rezeki tidak akan ke mana. Kata sesetengah orang. Bagi saya ada benarnya Cuma sebagai orang Islam kita mestilah berusaha terlebih dahulu kemudian barulah bertawakkal dan berdoa.

Jadi apa persediaan anda untuk teuduga kali ini?
Format exam 15 April ini sedikit berbeza dengan exam sebelum ini.
Anda akan diuji dengan 3 Seksyen;
Seksyen A: Psikometrik
>> 30 minit
Seksyen B: Pengetahuan Am
>> 40 minit
Seksyen C: Daya Menyelesaikan Masalah
>> 45 minit

Semua ini disusun untuk menapis mereka yang benar-benar layak  sahaja. Bahasa kasarnya adalah, seksyen ini disusun untuk MENYINGKIRKAN anda.

Mana ada Seksyen Psikometrik dalam exam F41 sebelum ini?
Dalam seksyen ini, anda  diberikan 185 soalan untuk dijawab dalam masa 30 minit.
Ertinya anda hanya ada 9 saat sahaja untuk jawab 1 soalan.

Mengikut feedback yang kami  terima, kebanyakan calon tak cukup masa dan akan berakhir dengan...
... HENTAM / TEMBAK
Ya lah, takkan nak tinggal kosong.Masa dah tak cukup, hentam je lahkan? Itu yang kita buat zaman-zaman sekolah dulu kan?

TEMUDUGA PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41


------------------
Di mana anda akan di'bunuh'? 
------------------

Kunci kegagalan calon adalah apabila jawapan yang diberikan  TIDAK KONSISTEN
- Soalan yang sepatutnya mempunyai jawapan yang sama diselerakkan

CONTOH;

[SOALAN NO 1]
Saya rasakan tidak perlu mendengar  pandangan orang lain.

[SOALAN NO 43]
Saya sentiasa pastikan tindakan saya betul biar orang lain mengatakan salah kerana saya mempunyai asas terhadap apa yang saya lakukan.

[SOALAN NO 98]
Apabila orang lain memberikan pandangan, saya akan utamakan idea saya.

[SOALAN NO 157]
Hasil mesyuarat kurang berkualiti daripada cerakin data sendiri.

[SOALAN NO 185]
Saya tidak suka pandangan saya ditolak.

Semua 5 soalan di atas mempunyai
jawapan yang sama. Tapi jika masatelah tamat ketika anda baru sajajawab 100 soalan, apa yang anda akan buat?

Calon akan pilih untuk 'tembak'.Bila 'tembak', kebarangkalianuntuk semua 5 soalan itu mempunyai
jawapan yang berlainan kan?

BAMMM! Anda dah masuk jerat!
Selamat tinggal. Sayonara bebeh ~

---------

Itu Seksyen A. Bagaimana pula jerat di Seksyen B?
Dalam Seksyan B, apa yang calonnampak hanyalah 1 seksyen. Tetapisebenarnya dalam seksyen ini
ada 7 pecahan soalan.
Adoi.. Tahu tak?

---------

Sebenarnya semua mekanisma menggagalkan calon ini bagus. Ianya akan menapis calon Pegawai yang bagus sahaja untuk kerajaan. Jadi hanya yang terbaik berkhidmat dalam kerajaan--> sebagai Pegawai Teknologi Maklumat F41.

Tetapi sayang juga sebab ada calon yang bagus seperti anda gagal, hanya sebab tak tahu
jerat-jerat tersembunyi ini.

Sayangkan? Calon hebat, layak tapi kecundang di exam online.


Guna rujukan ini untuk bantu persediaan anda. Kenapa biarkan anda kecundang terlalu awal?

Salam sukses!

Abu Farhi.

p/s Lebih 270 contoh soalan, 87 Nota Ringkas, tips sukses exam kerajaan ada dalam rujukan ini. Komprehensif. Beli di sini!

TEMUDUGA PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT F41

Pautan Berkaitan:

No comments: