Wednesday, December 28, 2016

Menguruskan Kereta Kemalangan Tanpa Kerugian

Lt Kol Husin MC:
🌾 MENGURUSKAN KERETA KEMALANGAN TANPA MENGALAMI KERUGIAN*

*B A W A*
*K E R E T A  A N D A*
*K E  B A L A I  P O L I S  D U L U*

*Ramai lagi yang belum tahu cara yang betul untuk uruskan urusan insurans dan kemalangan kereta. Akhirnya pihak insurans dan penarik kereta yang mendapat untung atas angin.*

*Pertama sekali jika kemalangan, anda akan memanggil longkai (penarik kereta). Bila longkai sampai, dia akan suruh tandatangan satu dokumen.*

*Jangan tandatangan..! Sebab kalau anda tandatangan, longkai akan dapat komisen 10% dari insurans anda.*

*Jangan sesekali tandatangan dokumen itu dan longkai akan gertak dan momokkan dengan cerita sedih itu dan ini..!*

*Jadi apa tindakan anda..? Cakap je kat dia,*

*"Saya nak towing saje.."*

*Biasanya kena caj dalam RM200-300. Towing kereta anda ke balai dulu untuk buat report dan urusan sepatutnya di sana.*

*Lepas buat report, mintak longkai hantarkan kereta ke bengkel panel yang buat repair.*

*Kalau tak tau panel bengkel, call pihak insurans dan minta alamat panel yang buat repair eksiden.*

*Lepas tu, tibalah babak paling best. Tiba giliran anda pulak untuk claim 10% dari tokey bengkel.*

*Caranya..? Esok adjuster insurance akan datang ke bengkel dan kira jumlah kerosakan.*

*Contohlah, kereta mahal, Audi ke, BMW ke Mercedes ke, total repair dalam RM100,000. Jadi anda boleh claim RM10K dekat tokey bengkel sebab anda dah bagi job kat tokey bengkel itu.*

*Sebab itulah longkai biasanya bergaduh berebut-rebut kereta dan duit dari bengkel kereta.*

*Dan lagi best, anda boleh claim 'lost of use' pada pihak insurans. Contoh kos lost of use insurans anda (ikut jenis insurans) RM30 satu hari.*

*Lepas tu bengkel bagi anggaran siap dalam 1 bulan. Jadi anda boleh dapat RM30 setiap hari selama sebulan.*

*RM30 x 30 hari (sebulan) = RM900*

*Anda layak dapat RM900 dari pihak insurans atas dasar nama claim lost of use.*

*Tapi kalau bengkel tak dapat siapkan kereta dalam masa sebulan seperti yang dijanjikan, anda tak boleh claim lagi dengan pihak insurans. Dan tempoh claim lost of use ini maximum 3 bulan saje.*

*Cuma kat sini perlu hati-hati dengan dua perkara.*

*PERTAMA! Pastikan bengkel itu tukar part atau barang kat kereta yang rosak itu.*

*Sebab sesetengah bengkel kuat kencing. Dia orang tak tukar. Tapi repair je part yang rosak.*

*Lepas repair, mintak pihak insurans emailkan senarai dan data part yang bengkel tu tukar.*

*Kalau kurang 1 barang, korang claim duit balik kat tokey kedai tu. Kalau diaorang tak nak bagi, gertak je nak report polis atau tribunal pengguna.*

*KEDUA! Hati-hati dengan longkai bila diaorang cakap,*

*"Hantar kat bengkel saya je lah..!"*

*Itu kencing je. Sebab longkai takde bengkel. Dia pancing je tu. Share artikel ini kalau berguna pada kawan lain..!*

*M E N G E L A K K A N*
*K E Z A L I M A N  S E M A S A*
*D A L A M  K E M A L A N G A N*

*:: ✋😃 bacalah doa naik kenderaan* 🌾

Wednesday, November 16, 2016

Soalan Temuduga PTD

SOALAN TEMUDUGA PTD

Berita baik. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah membuat panggilan calon-calon untuk jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Buat semakan di laman rasmi SPA ya. Saya rasa ada nama anda di sana. Tahniah kepada abang kakak yang mendapat panggilan. Semoga anda berjaya dalam menghadapi soalan temuduga PTD

Jika tak tahu apa link semakan, sila klik kat sini!

Untuk rujukan, seperti tahun-tahun sebelum ini, satu-satunya rujukan yang digunakan oleh calon sejak tahun 2008 boleh didapati di laman ini;

KLIK SINI! KLIK SINI!

KLIK SINI! KLIK SINI!

Semak dulu panggilan anda ya! Sebelum, cari soalan temuduga PTD


Januari yang lepas, satu kesilapan yang dilakukan calon yang buat mereka gagal. Mereka habiskan banyak masa untuk 1 soalan. Kesannya, masa tak cukup untuk habiskan soalan. Masuk sahaja soalan 30, masa dah hampir habis. Apa jadi dengan  baki soalan? Mereka HENTAM.

TIP:
Jika anda tak tahu jawapan soalan, tinggalkan dulu. Anda boleh patah balik nanti. Bukan wajib jawab soalan untuk ke soalan seterusnya. Boleh skip dulu dan patah balik nanti. Itu langkah lebih baik berbanding anda habiskan masa banyak pada 1 soalan. 1 minit dah cukup untuk 1 soalan. Jangan buat kesilapan ini ya. Nampak simple tapi ini bakal membunuh anda. Untuk persediaan pantas dan teratur, rujukan ini bakal membantu anda. Terus ke;

KLIK SINI! KLIK SINI!
KLIK SINI! KLIK SINI!


Soalan Temuduga PTD


Ambil serius. Ini masa depan anda kan? :)

Jika anda dipanggil ke sesi exam PTD 23 November 2016 ini, berikan senyuman untuk diri anda!

Bukan sesuatu yang mudah kerana puluhan ribu yang memohon melalui borang SPA8i ditolak dan diketepikan. Tetapi untuk anda, atas merit anda dipanggil. Jika anda perasan tahun 2014, tiada panggilan PTD M41 ini. Ramai yang mengeluh.

Jadi sekarang dah ada peluang, manfaatkan sebaik mungkin. Buat persediaan  semaksimum mungkin. Jika anda perlukan rujukan, saya tak mahu cadangkan rujukan lain selain rujukan yang telah terbukti membantu lebih 12,000 calon PTD sebelum ini.

Anda boleh dapatkannya di bawah;

Soalan temuduga PTD

KLIK SINI! KLIK SINI!
KLIK SINI! KLIK SINI!


Gunakan sepenuhnya. Biarkan senyuman di wajah ibu ayah apabila anda berjaya nanti :)

Friday, November 4, 2016

Senaman Lidah Cegah Nyanyuk

Nak share article ni sbb amat practicle and sgt2 dekat dgn kita dan keluarga tersayang.

*BACA SAMPAI HABIS*

Apa itu Alzeimer?
"CERITA DARI TEMAN"

Aku dah berusia ,di usia seperti aku ini,
pasti banyak menanggung sakit/penyakit,
tapi yang paling merisaukan aku adalah terkena penyakit Alzeimer (kehilangan ingatan)
Bukan saja tidak boleh menguruskan diri, tetapi menyusahkan anak2 dan sanak keluarga.
Suatu hari, anakku pulang kerumah, memberitahu aku bahwa kwn dia seorang doktor,
mengajarkan satu cara gerakan SENAMAN LIDAH, bukan sekadar boleh mencegah Alzeimer,
tetapi juga boleh menurunkan:

o Berat badan
o hypertensi
o penyumbatan pembuluh barah otak
o asthma
o rabun jauh
o telinga berdengung
o infeksi tengorok
o infeksi bahu
o insomia (susah tidur)
o dan lain2

Gerakannya sangat mudah.
Setiap pagi selepas membasuh muka,
1. JULURKAN LIDAH dan MENARIK KEMBALI sebanyak 10X,
Seterusnya
2. JULURKAN LIDAH
lalu digerakan ke kanan dan kiri sebanyak 10X,

Sejak itu aku melakukan senaman lidah ini setiap hari berterusan utk melihat hasilnya.

Hasil dari Rawatan gerakan Senaman Lidah ini telah menghasilkan :

o Otak menjadi lebih pintar dan cergas
o rabun jauh semakin kurang
o kepala tidak pening lagi
o masalah penghadaman semakin baik
o Mudah penat dan lain2 penyakit yang selama ini yg ku hidapi semakin berkurangan
o badan menjadi lebih cergas

catatan redaksi :

Senaman Lidah mencegah penyakit Alzeimer ada asasnya.

Dari kajian Ilmu Kedoktoran, saraf lidah ini ada hubung kait dengan Otak Besar.
Apabila badan kita menjadi tua dan lemah, tanda2 yg muncul terlebih dahulu adalah lidah menjadi kaku dan kadang2 lidah suka tergigit sendiri.

Oleh itu amalkanlah menggerakkan lidah dengan Senaman Lidah ini akan menstimulasikan
(memberi kejutan positive) Otak Besar kita, mencegah Otak kita mengecil, dan mencapai tujuan utk menyihatkan tubuh kita.

Semoga semua teman2 istiqomah dengan amalan yg mudah utk kita melakukannya setiap hari.

Senaman Lidah  ketepatan hasilnya 95% - 100%

Alangkah bahagianya kita dapat berkongsi dgn ramai kenalan kita.

"Mungkin Ada Yg Memerlukannya"

SEMOGA BERMANFAAT
( Sumber dr biro Sukarelawan Hospital Ampang)

Sebab itulah bg ahli Aura Metafizik kita disarankan dan digalakkan memperbanyakkn membaca AlQuran dgn makhraj dan tajwid yg betul
kerana lidah kita akn bergerak dan meghidupkn saraf2 halus yg berhubung dgn otak besar.
Muga bermanfaat bg semua.

InshaaAllah
Wallahualam
سبحان الله... 👋👋